Most-Híd chce návrhom zákona chrániť alergikov

14.03.2013 Bratislava

Dnes na tlačovej besede poslanci NR SR, József Nagy, Elemér Jakab a Tibor Bastrnák vysvetlili dôvod, prečo podali návrh zákona o povinnom odstraňovaní Ambrózie palinolistej (palina), ktorá patrí k jedným z najsilnejších prírodných alergénov u nás.

Palina postihuje podľa Jozsefa Nagya najmä nižšie položené, väčšinou južné oblasti Slovenska, kde 80% všetkých astmatikov trpí od júla do októbra počas kvitnutia tejto inváznej rastliny. Palina je teplomilná rastlina, ale vďaka prispôsobovaniu sa postupuje čím ďalej tým viac na sever. Už ohrozuje aj zemiakarské oblasti.
Navrhované zmeny by mali pomôcť vytvoriť podmienky na systematické obmedzenie šírenia ambrózie palinolistej a ďalších inváznych druhov rastlín na území Slovenska. Ambrózia agresívnym rozprestieraním sa ohrozuje naše pôvodné biotopy.
„Palina poškodzuje ľudské zdravie a preto musíme proti tomu niečo spraviť. Slovensko je medzi poslednými krajinami, ktoré ignorujú túto problematiku,“ upozornil Nagy.
Strana Most-Híd má v tomto zákone aj podporu samospráv.

Všetky invázne rastliny podľa Nagya spôsobujú v poľnohospodárstve viacmiliónové škody na úrode a na nákladoch vynaložených na ich ničenie v obrábanej pôde. „Plošné zabezpečenie ich likvidácie aj na nevyužívaných plochách bude mať vysoký hospodársky prínos aj pre poľnohospodárstvo a lesníctvo," ukončil poslanec.

Zuzana Bačiak Masaryková
tlačová tajomníčka
 

Vyberte región